Piwoteka oprócz sklepów i pubu, jest też browarem. Wprawdzie kontraktowym ale swoje receptury realizuje. Częściej są to warki udane, czasem przytrafi się coś słabszego ale zawsze jest w jakiś sposób ciekawe. Tym razem, 1 Maja pojawiły się dwa nowe piwa uwarzone w browarze Księży Młyn w Łodzi, Sushi IPA i Gose.

IPA, choć bardzo dobra, jest stylem już mocno zakorzenionym w polskim światku piwnym, za to Gose to nadal rzecz dla fetyszystów i patrycjuszów piwnych. A że to blog dla piwnych fetyszystów, recenzja Gose pasuje tutaj idealnie.

Twórcy receptury postanowili nie bawić się Lactobacillusami tylko użyć słodu zakwaszającego, co na początku trochę mnie zasmuciło. Czy ta technika okazała się skuteczna? Przekonajmy się.

Wygląd – bardzo mglisy żółty, piany prawie brak.

Aromat – aromat mineralny z nutką morską. Czuć też pszenice i trochę kolendy.

Smak – Lekko kwaśny o cytrynowym charakterze, trochę pszenicy i kolendry w stylu witbiera, trochę chlebowego smaku od słodu. Wyraźnie ale nienachalnie słone, zostawia miły posmak soli i mineralności w ustach.

Ogólnie – dobre, zbalansowane, pijalne i orzeźwiające piwo. W żaden sposób nie przegięte, nie razi kwasem ani solą a dzięki niskiemu ekstraktowi (12BLG, 4,5% alk) jest dosyć lekkie. Nigdy nie piłem oryginalnego Gose z Lipska czy Goslar, ale uważam interpretację Piwoteki za najbliższą mojemu wyobrażeniu tego stylu. Użycie bakterii sprawiłoby że piwo straciłoby swoją lekkość i przystępność więc obecnie nie dziwię się rezygnacji z tej techniki. Warka w skali mikro, dlatego jeśli gdzieś w pobliżu macie je dostępne, to nie zastanawiajcie się długo, jutro może już go nie być.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s